کشور عزیزمان ایران، در سالهای اخیر با مسائلی مانند کاهش میزان بارندگیهای سالانه، پایین رفتن سطح آب سفرههای زیرزمینی و خشکسالی روبهرو بوده است. به همین دلیل، استفاده از روشهای جدید و جایگزین آبیاری سنتی، تبدیل به امری ضروری برای کشاورزان شده است. همچنین به دلیل کاهش تدریجی منابع آبی کشور، صرفهجویی در مصرف آب و استفاده از روشهای آبیاری با کمترین میزان هدررفت آب، اهمیتی دو چندان پیدا کرده است. در این مقاله به بررسی روش آبیاری قطرهای به عنوان یکی از بهصرفهترین روشهای آبیاری جدید، میپردازیم. با ما همراه باشید.
آبیاری قطره ای چیست
آبیاری قطرهای یک روش کاملا بهینه و بدون اتلاف آب، برای آبیاری گیاهان است. آبیاری قطرهای بر خلاف روشهای آبیاری سنتی مانند اشباع کردن خاک از آب یا آبیاری سقفی، از طریق شبکههایی از لولهها، شیرها و قطرهچکانها، قطرات آب را دقیقا و به آرامی به اطراف ریشههای گیاهان میرساند. این کار باعث میشود که تقریبا تمام آب مصرفی، به مناطقی که لازم است برسد و در نتیجه، میزان هدررفت آب به حداقل میرسد و ذخیره آب 50% افزایش مییابد. از این رو، آبیاری قطرهای در مناطقی که با مسئله کمآبی روبهرو هستند، بسیار کمککننده و مناسب است.
انواع روش های آبیاری قطره ای
آبیاری قطرهای روشهای مختلفی دارد که هرکدام برای انواع خاصی از مناطق و گیاهان قابل استفاده است. در این بخش به معرفی اجمالی 8 روش آبیاری قطرهای میپردازیم:
آبیاری قطرهای سطحی: لولهها یا نوارهای آبیاری قطرهای روی سطح خاک قرار داده میشوند و آب مستقیما به پایه گیاه میرسد. این روش برای کشت سبزیجات، کشت ردیفی و مناطقی با دسترسی آسان، مناسب است.
آبیاری قطرهای زیر سطحی: لولههای آبیاری زیر خاک قرار داده میشوند و آب مستقیما به ریشه گیاه میرسد. این روش برای محصولات پایا، چمنزارها و مناطق پرتردد، مناسب است.
قطرهچکانهای منطقهای: قطرهچکانهایی به صورت مجزا در نزدیکی هر گیاه قرار داده میشود که از طریق ریزلولههایی به لولههای اصلی متصل هستند. این روش برای آبیاری باغها، تاکستانها و گیاهانی با چیدمان نامنظم، مناسب است.
لولههای قطرهای داخلی: داخل این لولهها قطرهچکانهایی قرار دارد که به صورت منظم آب را به گیاهان میرسانند. این روش برای کاشتهای یکنواخت مانند کشتهای ردیفی و پرچینها، مناسب است.
ریز آبپاشها: آب با فشار کم توسط آبپاشهایی به سطح وسیعی از زمین میرسد. این روش برای گیاهان پوششی و کاشتهای منسجم، مناسب است.
سیستم نمد مویینه: در این سیستم آبیاری از نمدهای جاذب استفاده میشود که آب را از طریق خاصیت مویینگی خود به ریشه گیاهان میرسانند. این روش برای گلخانهها، نهالستانها و گیاهان گلدانی، مناسب است.
سیستم قطرهای جاذبهای: این سیستم از نیروی جاذبه استفاده میکند تا فشار آب لولههای قطرهای را از منبعی مرتفع (مانند تانکر آب) تامین کند. این روش برای باغچهها و مناطقی که دسترسی به برق ندارند، مناسب است.
سیستم قطرهای خودکار با کنترل هوشمند: این سیستم با بهکارگیری تایمرها و حسگرها، برنامه زمانی آبیاری را مدیریت میکند. این روش برای باغبانان علاقمند به فناوری و پروژههای وسیع، مناسب است.
جدیدترین سیستم آبیاری قطره ای
سیستمهای جدید آبیاری قطرهای به سمت هوشمند و خودکار شدن حرکت کردهاند. برای مثال سیستمهای قطرهای خودکار با استفاده از فناوری اینترنت اشیا، نظارت از راه دور را ممکن کردهاند. حسگرها نیز میزان رطوبت خاک و شرایط آبوهوایی را میسنجند و سیستم به صورت خودکار میزان آب را تنظیم میکند. همچنین در سیستمهای خودکار دارای هوش مصنوعی، شرایط با استفاده از هوش مصنوعی سنجیده و برنامه آبیاری تنظیم میشود.
آبیاری قطره ای اتوماتیک
استفاده از سیستمهای آبیاری قطرهای اتوماتیک در کشاورزی و باغبانی منجر به مصرف بهینه آب، کاهش نیروی کار و بهبود کیفیت محصولات شده است. در این سیستمها، حسگرهای مختلفی مانند حسگر رطوبت خاک، حسگر آبوهوا و حتی حسگر سلامت گیاه تعبیه شده است که شرایط موجود را در هر لحظه میسنجند. یک کنترلگر مرکزی اطلاعات به دست آمده از حسگرها را پردازش کرده و بر اساس آن، برنامه آبیاری را تنظیم میکند. این کنترلگر میتواند یک دستگاه جداگانه یا برنامهای باشد که روی تلفن هوشمند نصب میشود. سپس شیرهای آب اتوماتیک، فشار آب را در لولهها و قطرهچکانها به جریان انداخته و گیاهان آبیاری میشوند.
آبیاری قطره ای از راه دور
آبیاری قطرهای از راه دور نیز مانند سیستم آبیاری قطرهای اتوماتیک، برای آبیاری کافی و دقیق گیاهان طراحی شده و میتوان آن را از راه دور مدیریت کرد. این سیستم از فناوری اینترنت اشیا استفاده کرده که به کاربر اجازه میدهد نحوه آبیاری را از طریق یک تلفن هوشمند کنترل کند و بر اساس شرایطی مانند زمان، شرایط جوی و نیازهای گیاه، برنامه آبیاری خودکار را تنظیم نماید. همچنین کاربر اعلانهایی از طرف سیستم دریافت میکند تا از مشکلاتی مانند نشت آب یا تمام شدن باتری مطلع شود.
آبیاری قطره ای درختان
آبیاری قطرهای درختان باعث میشود که آب دقیقا به ریشه درخت برسد و در نتیجه، اتلاف آب کاهش یافته و ریشه درختان عمیق و تقویت میشود. برای آبیاری قطرهای درختان، لازم است که ابتدا محدوده ریشه درخت را مشخص نمایید. سپس لوله اصلی را به منبع آب متصل کرده و آن را تا درخت برسانید. لوله آبیاری را به شکل یک دایره دور درخت قرار دهید و آن را به لوله اصلی متصل نمایید. سپس برای انتشار یکنواخت آب، قطرهچکانها را در طول لوله آبیاری قرار دهید. در نهایت، سیستم را راهاندازی نمایید.
لوازم آبیاری قطره ای
برای تضمین آبیاری صحیح و دقیق در آبیاری قطرهای، از لوازم مختلفی استفاده میشود. نقطه آغاز سیستم آبیاری، منبع آب است که میتواند آب لولهکشی یا یک تانکر آب باشد. لوله آب اصلی برای انتقال آب از منبع آب به نقاط انشعاب استفاده میشود و در نقاط انشعاب نیز لولههای فرعی مختص آبیاری قطرهای وجود دارند. داخل این لولهها، قطرهچکانها تعبیه شدهاند که جریان مستمر آب را تامین میکنند. برای تنظیم فشار آب از شیرهای تنظیمکننده برای پیشگیری از گرفتگی لولهها و قطرهچکانها، از فیلتر آب استفاده میشود. در سیستم آبیاری قطرهای، از اتصالات مختلفی نیز برای اتصال لولهها و جلوگیری از نشت آب استفاده میشود.
لوله آبیاری قطرهای
لولههای آبیاری قطرهای، اساس هر نوع سیستم آبیاری قطرهای هستند و آب را مستقیما به محدوده ریشه گیاهان میرسانند. این لولهها که معمولا از جنس پلیاتیلن یا PVC هستند، به انعطافپذیری و بادوام بودن معروفند و در ضخامت و اندازههای مختلفی موجود هستند. استفاده از لولههای آبیاری منجر به مصرف بهینه آب، کاهش هزینههای آب و نیروی انسانی و ارتقای سلامت گیاهان میشود. این لولهها به دلیل انعطافپذیری بالا، به راحتی در نقاط مختلف زمین استفاده میشوند و برای آبیاری انواع گیاهان کاربرد دارند. برای تهیه انواع لولههای آبیاری و استعلام دقیق قیمت آنها، میتوانید به سایت الماس پلاست مراجعه کنید.
اتصالات آبیاری قطره ای
استفاده از اتصالات مختلف در آبیاری قطرهای برای انتشار درست و به اندازه آب ضروری است. هر یک از این اتصالات، کاربرد خاص خود را دارند. برای مثال از کوپلینگها برای متصل کردن دو لوله استفاده میشود، کلاهکها انتهای لوله را میبندند، اتصالدهنده تی جریان آب را در دو جهت منتشر میکند و آرنج لوله، جهت لوله را 90 درجه تغییر میدهد. با استفاده از این اتصالات، انعطافپذیری سیستم آبیاری قطرهای افزایش مییابد و میتوانید این سیستم را در گستره وسیعتری به کار ببرید.
به طور کلی، با توجه به رویارویی کشور ما با چالشهای کمآبی و خشکسالی، روی آوردن به سیستمهای آبیاری قطرهای در کشاورزی و باغداری، تبدیل به یک ضرورت شده است. شما عزیزان میتوانید برای خرید لولهها و اتصالات مورد استفاده در آبیاری قطرهای و دریافت راهنمایی و مشاوره از کارشناسانی مجرب، همین حالا به سایت الماس پلاست مراجعه نمایید.